Passasjer

En del firma som skal ha utført sporadisk arbeid i høyden ser ikke verdien i å gi dokumentert opplæring til egne ansatte. De leier derfor inn en personløfter med en fører som har nødvendig opplæring, og lar egne ansatte være med opp i høyden som «passasjer» for å gjøre selve jobben. Dermed er det jo «passasjeren» som gjør arbeidet i høyden mens fører har ansvar for å kjøre og posisjonere personløfteren slik at jobben kan utføres.

Trenger «passasjeren opplæring?» Svaret er kanskje ja.

Regelverk

Forskrift om utførelse av arbeid §10-1 sier at «Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter §10-2» Videre står det i §10-2 at «Den som skal bruker arbeidsutstyr …skal ha praktisk og teoretisk opplæring…».

Arbeidstilsynets tolkning

Arbeidstilsynet er av den oppfatning at det i utgangspunktet er den som fører arbeidsutstyret som går inn under begrepet «Den som skal bruke arbeidsutstyret», men legger til at det i noen tilfeller også vil være nødvendig at andre som er med under bruken at arbeidsutstyret har gjennomgått dokumentert sikkerhetsopplæring.

Arbeidsgivers ansvar

Dette betyr at det er arbeidsgiver som må risikovurdere bruken av det enkelte arbeidsutstyret (personløfteren) i forhold til den enkelte arbeidsoperasjon, og sørge for at alle som deltar i løftet, også de som bare er «passasjer», har dokumentert sikkerhetsopplæring hvis risikoen tilsier at det er nødvendig.

En slik risikovurdering må dokumenteres skriftlig for å kunne dokumentere at den faktisk har funnet sted, i tilfelle ulykke.

Opplæring passasjer uansett skal ha

Uansett skal både operatør og enhver annen person som løftes av en personløfter, få instruksjon i riktig tilpasning og bruk av fallsikringsele, sikrings-tau og redningsutstyr. Han må også få kjennskap til prosedyre for periodisk kontroll, vedlikehold og lagring av verneutstyr for fallsikring.

Se arbeidstilsynets informasjon om bruk av personløfter

Se artikkel om bruk av fallsikring


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.