Når en personløfter skal brukes på offentlig vei eller der det er offentlig ferdsel, skal drag være godkjent sammen med hjulaksling og bremser. Dragfestet skal være for 50 mm kule og kunne låses til kula.

Tilkobling til bil

Katastrofewire og påløpsmekanisme for håndbrems skal være grundig tilkoblet bil. Hopper draget av, skal katastrofewire dra håndbremsen på. Katastrofewire skal ikke bare legges rundt kulekoblingen på bilen fordi den lett kan løsne. Personløftere uten hjulbremser har en kraftig kjetting som katastrofewire.

Obs! Kontroller at låsmekanismen er låst på kula. Sett på katastrofewire mellom bil og drag.

Dette slurver mange med

Sleping av tilhengerlift

Ved sleping av tilhengermonterte personløftere er det viktig at maskinen er pakket sammen til transportposisjon, og at eventuelle låser for transport av personløfter er aktivert. Tilhengermonterte personløftere er klassifisert som motorredskap og behøver ikke å registreres hos biltilsynet. Det er dog et krav at personløfteren er utrustet med lys og bremser i henhold til kjøretøyforskriftene.

Merk at tilhengermonterte personløftere ofte har høyt tyngdepunkt! Dette gjør at der finnes en risiko for å velte dersom man har for høy hastighet i svinger eller kjører opp på en kantstein med et hjul.

Marius skulle bare svinge til venstre i lyskrysset

Lift på to tonn veltet i utforbakke

Sørg for at du har nødvendig førerkort for å trekke liften dersom du skal kjøre langs vei.

Mange kjører ulovlig med tilhenger

Frakobling fra bil

Personløfteren må alltid kobles fra bilen før bruk!

Husk å sette på håndbremsen før du kobler den fra bilen. Dersom du står med personløfteren nedover en bakke bak bilen bør du legge en kile bak hjulet før du kobler personløfteren fra bilen. Selv med fremtrekket tilkoblet er der en viss risiko for at personløfteren triller bakover.

Kjør alltid personløfteren med draget først utfor en bakke. Bremsene virker dårlig bakover!

Løpsk lift traff parkert bil

Fremtrekk

Nyere tilhengermonterte personløftere er oftest utstyrt med fremtrekk som gjør det mulig å kjøre personløfteren fremover hydraulisk.

NB! Det er viktig at man alltid setter på bremsene før man tar av fremtrekket, slik at personløfteren ikke kan trille ukontrollert.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.