Det er en rekke forhold som påvirker stabiliteten i en personløfter. Regler om dette finnes i EN 280 som er en europeisk standard for krav til personløftere. Stabilitet er en forutsetning for at du skal kunne arbeide trygt og føle deg sikker i høyden. Du må derfor sette deg grundig inn i faktorene som påvirker stabiliteten.

”Maskiner, inkludert komponenter og utstyr, skal være tilstrekkelig stabile slik at de ikke velter, faller eller slik at det ikke oppstår ukontrollerte bevegelser under transport, montering, demontering eller enhver annen handling som maskiner utsettes for.” Sitat maskinforskriften vedlegg 1.3.1

Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav §19 Arbeid med mobilt arbeidsutstyr; stiller krav til mobilt utstyr med tanke på farer ved velt, samt generelle farer ved motordrevet arbeidsutstyr.

Viktige benevnelser

  • Kraft x arm = Moment
  • Rettene moment > Veltende moment
  • Sikkerhetsmoment (tyngdepunkt.) = Rettene moment – Veltende moment
  • Stabilitet med/uten støtteben
  • Stabilitet innenfor/utenfor støttebena

Når det veltende momentet ((Vekt i kurv og vekt av bom utenfor vippepunktet) x (avstanden fra vippepunktet til tyngdepunktet)) overstiger det rettende momentet ((Vekt av den delen av maskinen som befinner ser innenfor vippepunktet) x (avstanden fra vippepunktet til tyngdepunktet)), vil maskinen velte.

Husk at større og tyngre personløftere ikke nødvendigvis er mer stabile. Dette kommer av at det er større tyngde i overdel og bom, noe som øker det veltende moment.

Ta hensyn til begrensningene leverandøren har satt. Stabiliteten er testet av produsenten og dokumentert når denne er CE – godkjent

Max nyttelast (SWL – Safe Working Load) skal testes ved periodisk sakkyndig kontroll.

De færreste personløftere har varslingsinnretninger som hindrer deg i å laste for mye last i plattformen. En maskin kan ofte lett løfte mye mer enn maksimal nyttelast.

Større rekkevidde eller mer vekt i kurven gir økt veltende moment. Rettende moment må alltid være større enn veltende moment for at maskinen ikke skal velte.

Kanten på understøtteflaten angir maskinens veltepunkt. Hvis maskinens tyngdepunkt kommer utenfor understøtteflaten vil maskinen velte:

Når arbeidshøyden økes og når last i kurv økes, heves tyngdepunktet. Samtidig øker risikoen for velt når maskinen utsettes for sideveis påvirkning, sentrifugale krefter, bevegelsesenergi eller skjevhet på bakken.

Når rekkevidden økes og når last i kurven økes, flyttes tyngdepunktet nærmere veltelinjen. Samtidig øker risikoen for velt når maskinen utsettes for sideveis påvirkning, sentrifugale krefter, bevegelsesenergi eller skjevhet på bakken.

Plassering av lasten, skjevhet på bakken og løftehøyden har stor betydning for stabiliteten til personløfteren.

Aerial Lifts, Bicycles, and Skateboards on Sidewalks – NO!


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.