Risikoen for å bli truffet av lynet svært liten.

Hvor treffer lynet?

Generelt kan man si at lyn-utladningen tar minste motstands vei mot jord. Treffer lynet metalliske ledere, vil det følge disse mot bakken/jordforbindelse.
Dette kan for eksempel være strømledninger inn til hus eller anleggsmaskiner for den saks skyld.

Det regnes å være større risiko for at lynet slår ned i objekter som rager høyt i landskapet, som trær, høye bygninger, personer som befinner seg på sletter eller topper, eller maskiner plassert på terrengets høyeste punkt.
Hvis hodet ditt er det høyeste punktet i nærheten, øker det sjansen for at lynet slår ned i deg. SINTEF anbefaler dessuten å legge ned golfkøller, paraplyer og andre metallgjenstander.

Personløfter i tordenvær

Risikoen for å bli truffet av lynet i en personløfter er i utgangspunktet ikke høyere enn å bli truffet andre steder eller at andre anleggsmaskiner og installasjoner av metall skal bli truffet. Ofte vil ikke arbeid fra en personløfter skje på punkter høyere enn konstruksjonen man arbeider ved.
Likevel; med tanke på at personen i kurv er maskinens høyeste punkt når det utføres arbeid i høyden og at maskinen er konstruert for nettopp å være høy, kan risikoen for å bli truffet av lynet mens man jobber fra en personløfter være større.

Ved lynnedslag vil en elektrisk ladning komme ovenfra og søke mot punkter som er elektrisk jordet mot bakken. Isolering av maskinen kan være en løsning for å hindre nedslag i maskinen, men det er ikke selvsagt at det er en fordel å isolere maskinen fra underlaget (For eksempel ved at den står på gummimater eller er utstyrt med gummihjul). Lynnedslag vil kunne føre til at maskinen blir elektrisk ladet eller spenningsførende. Da oppstår farlige spenningsforskjeller mellom maskin og annen konstruksjon som operatøren berører.
Maskiner som er elektrisk isolerte, beregnet for arbeid på spenningssatte elektriske lavspentlinjer, synes som det tryggeste alternativet dersom man skal arbeide fra lift i lyn- og tordenvær. Men heller ikke dette kan ikke gi noen garanti mot nedslag.

Basert på dette og til tross for at sannsynlighet for å bli truffet er svært liten: Det anbefales ikke å benytte en benytter personløfter i lyn- og tordenvær.

SINTEF Forskernes råd: Gjør dette når det lyner


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.