I Norge blir ikke lifter, letthus og annet arbeidsutstyr som skal slepes som en tilhenger etter bil, registrert hos biltilsynet og blir slept på offentlig vei uten registreringsskilt. Årsaken finnes i kjøretøyforskriften og i forskrift om bruk av kjøretøy.

Lifter er ikke registreringspliktige fordi de ikke defineres som tilhenger

Tilhenger defineres nemlig som kjøretøy som hovedsaklig er innrettet for transport av personer eller gods og til å trekkes av motorvogn, men siden verken en lift, letthus eller tilsvarende arbeidsutstyr hovedsakelig er innrettet for transport av utstyr eller personer, defineres de som tilhengerredskap (Kjøretøy som er innrettet til å trekkes av motorvogn og som ikke anses som tilhenger. Som tilhengerredskap regnes også flyttbar arbeidsbrakke).

I forskrift om bruk av kjøretøy listes det opp hvilke kjøretøy som er registreringspliktige. tilhengerredskap er ikke nevnt her. Derfor er de unntatt reglene og tillates ikke registrert. Definisjoner av de ulike kjøretøy, gitt i kjøretøyforskriften, gjelder også for forskrift om bruk av kjøretøy.

Selv om tilhengerredskap ikke er registreringspliktige gjelder likevel de samme tekniske trav til bremser, lys, dekk, kulekobling og lignende, så lenge tilhengerredskap skal slepes på offentlig vei, regulert av kjøretøyforskriften.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.