Hva er en pendelaksling

Større selvgående personløftere er oftest utstyrt med en eller to pendelakslinger. Hensikten er at alle hjul skal ha full kontakt med underlaget, også ved kjøring i dumper og ulendt terreng.
For å sikre at pendelakslingen ikke kan gjøre maskinen ustabil når plattformen er hevet stiller den europeiske standarden for personløftere krav til at selvgående maskiner med pendelaksling skal ha en sikkerhetsanordning som skal forhindre løft av plattformen før pendelakslingen(e) er kontrollert eller låst.
De fleste maskiner er utstyr med en hydraulisk lås-mekanisme som gjør at pendelakslingen ikke kan bevege når maskinen står i en eller flere av disse posisjonene: bommen er hevet, teleskop er utkjørt eller bom er rotert. Vilkårene for når pendelakslingen er låst varierer mellom maskinmodellene. Brukeren må derfor dette seg inn i hva som gjelder for den maskinen som brukes.


Risikoer ved bruk av pendelaksling

For å sikre stabilitet når plattformen er hevet blir altså pendelakslingen låst i den posisjonen den har når maskinen står i transportposisjon.
Dersom ett av maskinens hjul kjøres ned i en dump, fortauskant eller lignende når plattformen er hevet vil den bli ustabil fordi ett av hjulene vil miste sin kontakt med bakken. Dersom det hjulet som mister bakkekontakten er ett av hjulene med bremser vil i tillegg maskinens bremseeffekt bli kraftig redusert, noe som kan ført til at maskinen sklir.
På maskiner hvor pendelaksling låser seg når bom-seksjonen er dreid sideveis har man sett eksempler på at operatøren tror maskinen er i transportposisjon og gjerne kjører inn mot en bakke med låst pendelaksling. Da vil bremseeffekten kunne være så dårlig at maskinen begynner å skli eller ikke klarer å stoppe.

Trøsten må være at uten pendelaksling er risikoen for at dette skal skje veldig mye høyere.

God arbeidsrutine.

Forsikre deg om at maskinen er i transportposisjon når du skal kjøre i bakker/hellinger.
Ved bruk på ujevnt underlag: senk kurven til transportposisjon før du kjører fremover i stedet for å kjøre fremover mens kurven er hevet.


1 kommentar

Kjøring med selvgående personløfter - Liftkurs · 14. mai 2018 13:10

[…] Større personløftere kan ha pendel aksling som vil kompensere for ujevnt underlag. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.