Alle nødprosedyrer er grundig presentert i brukerveiledningen.
Alle som bruker personløfteren må lese brukerveiledningen nøye for å unngå feilbetjening, samt kunne håndtere nødprosedyrene i en nødsituasjon. På denne måten vil brukerveiledningen fungere som et oppslagsverk for sikker bruk av personløfteren. Prosedyrene for hva man skal gjøre i en nødsituasjon må repeteres regelmessig og testes hver gang man skal bruke en personløfter.
NB! Nødprosedyrene er forskjellig fra personløfter til personløfter og må derfor læres for den aktuelle personløfter.
Ha alltid en person på bakken som kjenner personløfterens nødprosedyrer. De fleste personløftere har kun nødsenk fra bakkenivå. Ved havari er man derfor avhengig av hjelp av en person på bakken. Husk også at kommunikasjon med personen i kurv kan bli vanskelig i høyder over 25 meter. Bruk tilgjengelige kommunikasjonsmidler.
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav §22 Sikkerhetsskilting og signalgiving; krever at arbeidstakere skal kunne kommunisere muntlig på et språk partene forstår, når sikker utførelse at arbeidet krever muntlige anvisninger.
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav §18-8 Tiltak når en person løftes; krever at arbeidstakeren som løftes skal ha et driftssikkert kommunikasjonsmiddel til disposisjon og kunne evakueres på en sikker måte.
NB! Ved nødsenking virker ikke personløfterens sikkerhetskretser. Dette betyr at viktige begrensninger som momentbrytere, endebrytere o.l ikke lenger stopper personløfterens bevegelse. Mange maskiner skal derfor senkes i en spesiell rekkefølge for å unngå velt. Derfor er det veldig viktig å følge brukerveiledningen. En god tommelfinger-regel er at teleskop skal kjøres inn og øverste bom skal senkes først.
Hvis nødprosedyren brukes på feil måte kan resultatet være at maskinen går utenfor sitt arbeidsområde og skaper fare for velt!
0 kommentarer