Utvis stor forsiktighet hvis personløfteren skal kjøres opp på lasteplanet.

Laste/losse operasjoner må risikovurderes godt og sjåfør må ha tilstrekkelig opplæring i bruk av personløfteren og risikoene rundt laste og losse operasjonen.

Delivery Drivers Need More Safety Training, IPAF Accident Database Reveals

Nesten halvparten av alle ulykker som skjer ved transport av personløftere skjer på grunn av feil lasting eller lossing. Enten på grunn av at lasten ikke er tilstrekkelig sikret eller maskinen faller mellom lasterampene.

Fire vanlige skader og tips til hvordan de kan unngås:

 • Kjøre over foten – Hold avstand til hjulene når du kjører en maskin med løst kontrollpanel!
 • Klemt mellom maskiner – Ikke stå mellom maskiner! Forsikre deg om hvilken vei maskinen går!
 • Fall mens man kjører ned rampen – Kjør sakte og forsiktig. Bruk vinsj. Ikke styr mens du kjører ned. ikke kjør ned rampene hvis bilen står i en bratt bakke eller sideveis helling. Sørg for at det ikke er glatt!
 • Katapult effekt – Bruk fallforhindrende sikkerhetssele!

Den egentlige årsaken til ulykkene ligger som oftest i ubetenksomhet eller stress. Bruk et minutt til å tenke sikkerhet før du kjører!

Are you loading and unloading construction equipment safely?

Ved lasting, lossing og transport skal det sikres god friksjon mellom lasten og lasteplanet slik at lasten ikke kan skli ukontrollert. Unngå hjulspinn og bruk av styring

Dersom underlaget er glatt eller der er annen fare for at maskinen kan skli ukontrollert når den kjøres opp/ned på lasteplan, må den sikres ved bruk av vinsj med fjernkontroll. Maskiner med løst kontrollpanel skal så langt det er mulig kjøres mens man står/går i trygg avstand til maskinen. Sørg alltid for evakueringsmulighet bort fra maskin og bil.

Sørg for god avsperring rundt arbeidsstedet!

Uvedkommende bør ikke ha tilgang til laste/losse sonen.

Unngå klatring uten fallsikring. Enhver form for klatring skal utføres med den største forsiktighet.

Alvorlig skadd i liftulykke

Ved lasting og lossing av bomlifter skal fall-forhindrende sikring normalt benyttes. Sikringen skal minimum bestå av et mage-belte med stropp, men helst en sele, festet til kurvens feste for sikkerhetssele. Lengden på stroppen skal være slik at tyngdepunktet av førerens kropp ikke kan komme på utsiden av kurv med stroppen er festet.

Enkelte hevder at en slik fall-forhindrende sele vil være et problem dersom man velter med personløfteren under lasting og lossing fordi man kan få personløfteren over seg i velten og ønsker muligheten til å hoppe bort fra situasjonen. Det kan selvsagt tenkes at man kan bli klemt under personløfteren i et slikt scenario, men det finnes gode argumenter for at det beste er å bruke sele også ved velt under lasting og lossing:

 • Ulykken skjer så fort at man ikke rekker å hoppe.
 • Dersom man får tid til å hoppe er det nesten umulig å hoppe motsatt vei av den veien maskinen beveger seg.
 • Hopper man samme vei som maskinen beveger seg er sannsynligheten stor for å bli truffet av maskinen. Spesielt med tanke på at man kan bli skadet når man treffe bakken.
 • Det er stor sannsynlighet for at kurven vil forbli i luften under en velt fordi den som regel befinner seg i den letteste enden av maskinen.
 • Rekkverket i kurven vil trolig beskytte operatøren mot skader.

Video: Boom Lift Catapult Europe 2014

Det er i de fleste europeiske land forventet at sjåfør benytter fallforhindrende sele.

Work platform Accident

Some people never learn

Unngå lasting og lossing under strømførende høyspentlinjer. Sørg for minst 6 meter avstand til alle uisolerte elektriske linjer.

Det skal kun benyttes sikringsutstyr som er godkjent for bruken, er uten feil eller skader, og beregnet å tåle belastningen fra den last den skal bære. Det skal i størst mulig grad benyttes kjetting slingser.

Lasten skal sikres med tilstrekkelig antall stropper til at personløfteren ikke beveger seg ukontrollert selv om en stropp skulle svikte. Bruk passelig lange stropper, og surr personløfteren med en stropp i hvert hjørne, krysset foran og bak. Bruk maskinens festepunkt for transport

Veltet lift hindret trafikk på E39

Boom off the back of at truck

Pass på at bremsene og eventuelle transportsikringer er aktivert. Eventuell rotasjonslås som stort utstyr er utstyrt med, skal alltid brukes under transport.

Merk deg også transporthøyden på maskinen. Ulykker har skjedd flere ganger som følge av at transportør tror maskinen er parker på korrekt måte på lasteplanet, mens maskinen i realiteten er parkert slik at bommen peker litt oppover i bakkant og dermed blir for høy. Dermed er det en stor risiko for at personløfteren tar oppi taket i en tunnel eller under en bro.

Bilde: Vertikal.net

Moving av bridge

Løfting

 • Bruk godkjente løftepunkt. Ofte er det beregnet at lange løftestropper skal festes rundt støttebenas labber.
 • Mange personløftere er utstyrt med gaffellommer.
 • Merk deg hvor maskinens tyngdepunkt befinner seg før løfting slik at maskinen er stabil under hele løfteprosessen.
 • Bruk løftestropper med rett lengde. Spesielt dersom stroppene skal rundt støttebeinas labber må man følge råd fra produsent. For korte stropper kan nemlig bøye støttebeina.

2 kommentarer

Personlig verneutstyr - Liftkurs · 7. desember 2017 21:26

[…] Ved lasting og lossing av personløftere bør også fall-forhindrende sele benyttes. Se innlegg om lasting og lossing […]

Oppstilling i nærheten av elektriske ledninger - Liftkurs · 11. desember 2017 15:02

[…] Se også avsnitt om lasting og lossing  […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.