Ved bruk av personløfter under tak eller overhengende hindringer er der alltid en fare for å bli klemt mellom maskinens rekkverk og taket/hindringen. Beste rådet er å risikovurdere arbeidet og plassere maskinen ved siden av hindringen og ikke direkte under.
En person omkom i 2019 etter å ha blitt klem mellom personløfterens rekkverk og en metallramme. Under arbeidet hevet han saksen mens han holdt betjeningsspaken bak rykken samtidig som han lente seg bakover, utenfor rekkverket. Han ble dermed klemt mellom rekkverket og rammen og klarte ikke slippe løftespaken. Kollegaene på bakken hadde ikke tilstrekkelig kunnskap om nød-senk prosedyren til å frigjøre han tidsnok. De direkte årsakene til dødsulykken var:
- Maskinen burde vært plassert ved siden av den overliggende hindringen i stedet for under hindringen.
- Maskinen ble feil operert med spaken bak ryggen
- Hjelpemann på bakken kjente ikke nød-senk prosedyren.
Bakenforliggende årsaker til ulykken var manglende vurdering av risiko, ikke gjennomgått sikker jobb analyse, utskifting av medarbeidere som ikke kjente prosjektet og komplisert prosedyre for nød-senk.
Tilsvarende dødsulykker har skjedd med andre typer personløftere.
Klemsikring er et sikkerhetstiltak som er tilgjengelig som et tilleggsutstyr til selvgående bomlifter, men ikke sakselifter. Klemsikringen består i en enhet som skal hinder operatøren fra å komme i klem over kontrollpanelet og en hindring over operatøren.
De ulike produsentene har løst dette på ulike måter, enten ved hjelp av fysiske hindringer eller ved hjelp av et automatisk system som typisk gjør at maskinens stopper, gir alarm og reverserer siste bevegelse (Teleskop inn eller bom opp).
Noen større entreprenører krever dette systemet på sine anleggsområder, men foreløpig er det ikke krav til slikt system.
Mann klemt bevisstløs i lift-ulykke
Roofer Crushed Between Beam and Boom-Supported Elevating Work Platform
Genie introduces new generation of secondary operator protection
Skanska demands anti crush devices on mewps
0 kommentarer