Krav til dekk på tilhengermonterte personløftere

På vinterføre er det et krav at dekkene skal være vinterdekk. Dersom det skjer en ulykke og tilhenger/personløfter ikke har vinterdekk vil man risikere avkorting i forsikringsutbetaling og straff for uaktsomhet.

Du kan finne to ulike merkinger på dekksidene:

M+S: Indikerer at dekket er et vinterdekk, i henhold til Europeisk lovgivning. Merk at ytelsen på vinterføre ikke er testet.

3PMSF: 3 Peaks Mountain Snow Flake: dekk med slik merking er laget for kjøring på vei med snødekke og ytelsen er bekreftet gjennom tester. (Bremsetest på vinterføre i henhold til ETRTO-metoden (European Tyre and Rim Technical Organisation)). Dekk med Mud & Snow-symbolet påtrykket (3pMSF – tre topper og et snøfnugg) viser at dekket er utviklet for vanskelige snøforhold.

Kjører man mye på vinterføre kan piggdekk være et godt alternativ.

Hensynsfull kjøring

Kjøring med tung tilhenger på vinterføre er spesielt utfordrende.

Bremselengden øker dramatisk med tilhenger bak. Med en tilhenger tar det lengre tid å bremse ned. Dersom veigrepet er dårlig på tilhengeren vil en tilhenger med brems bidra til å skyve bilen foran seg ved kraftig oppbremsing samtidig som det er stor risiko for at tilhengeren sklir sideveis og ut i motgående trafikk eller veigrøft.

Å miste grepet i svinger kan være skjebnesvangert fordi den tunge tilhengeren kan trekke bilen ut av veien.

Før du kjører opp bratte bakker må du forsikre deg om at du kommer opp! Dersom det er så glatt at man ikke kommer opp bakken er det stor risiko for at tilhengeren vil trekke bilen bakover ved hjelp av sin egenvekt. I denne situasjonen blir det tilnærmet umulig å styre tilhenger og bil, samt at det blir svært vanskelig å stoppe. Resultatet er at tilhenger og bil trekkes ukontrollert ned bakken. Selv om firehjulstrekk øker sannsynligheten for å komme opp bakken er situasjonen like dramatisk når først bilen stopper opp. Bakover vil ekvipasjen være ekstremt vanskelig å styre.

Kjettinger på selvkjørende personløftere

Selvkjørende personløftere har normalt ikke vinterdekk. Maskinene er påmontert kostbare dekk beregnet til bruk på anlegg. Disse er gjerne skumfylte eller kompakte slik at det er lite aktuelt å bytte dekk etter årstid.

Mange brukere ønsker derfor å bruke kjettinger på vinterføre. Det er i utgangspunktet ikke noen regler som forhindrer dette, men brukeren må risikovurdere dette nøye før maskinen brukes. Husk på at disse maskinene kan kjøres med plattformen i full høyde. Kjøring med kjettinger vil gi vibrasjoner som kan oppleves som ekstremt ubehagelige i denne høyden.

Regelen bør derfor være: Kjettinger på selvkjørende personløftere bør kun benyttes ved transport og ikke under arbeid i høyden.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.