
I utgangspunktet er det ikke tillatt å bruke lifter som tilkomst hvor man går ut av kurven mens den er hevet, siden den grunnleggende definisjonen for lift sier at liften er konstruert for av- og påstigning til kurv kun mens kurven befinner seg i sin posisjon for ut- og innstigning på bakkenivå eller understell (Jf. NS-EN 280 1.1). Mange av produsentene har dette skrevet i brukerveiledningen sin med uttalt forbud om å gå ut av kurven når denne er i hevet posisjon.
Likevel har det tidligere vært gitt en åpning for å kunne bruke lift som tilkomst, etter en grundig risikovurdering (som er et arbeidsgiveransvar).
Arbeidstilsynet hadde beskrevet dette i sin veileder for bruk av personløfter, men dette ble i 2023 fjernet som eget punkt.
Det er nærliggende å anta at punktet er fjernet fordi en slik beskrivelse implisitt åpner for muligheten til å bruke liften på en måte den ikke er laget/godkjent for og på en måte brukerveiledningen ikke godkjenner. Dermed har det vært åpnet for en, per definisjon, ulovlig praksis.
Verken brukerveiledningen eller standarden NS-EN 280 har lovgivende kraft, men forskrift om utførelse av arbeid §10-6 sier at ‘arbeidsutstyr skal brukes til de arbeidsoperasjonene de er ment for’. Dette vil igjen bety at dersom det ikke står i brukerveiledningen at liften er ment å brukes som tilkomst vil denne bruken heller ikke være tillatt. Forskrift om utførelse av arbeid underbygger dette i §11-3 som sier at ‘arbeidsutstyr skal bare brukes til de arbeidsoperasjoner og under de forhold som det er beregnet for’.
At man ikke skal forlate kurven mens denne er hevet er ikke et forskriftskrav, men en definisjon i standard og krav i brukerveiledning. Verken standarden eller brukerveiledningen har i utgangspunktet lovgivende kraft men lifter er i utgangspunktet ikke beregnet for ut- og innstigning mens kurven er hevet.
Det kan tenkes at produsenter kan lage lifter som beskriver utstiging fra kurv, mens kurven er hevet, som en mulig bruk, men inntil dette er på plass er altså utstiging i høyden ikke tillatt. Her bør gjerne bransjen søke løsninger for lifter hvor man anser dette som trygt.
Arbeidstilsynets oppgave er å tolke og føre tilsyn med reglene. Dersom de gir en åpning for at lifter likevel kan brukes til atkomst vil dette fort brukes som en ‘regelglidning’ som ikke er tillatt. Det ville nok vært vanskelig å tolke seg ut av Forskrift om utførelse av arbeid § 11-3 i en eventuell rettssak etter en tenkt ulykke.

Det er en betydelig risiko ved å forlate kurven når denne er hevet. Både gjennom den fysiske bevegelsen operatøren foretar på vei ut av kurv, men også gjennom at kurven kan sige når den står i denne posisjonen, at kurven kan bevege seg opp eller ned ved utstigningen, og gjennom at liften tilsynelatende står forlatt og kan gi risikoer, for eksempel ved at personell på bakken kan mistolke situasjonen, kjøre den fra bakkenivå og ta liften i bruk til annet arbeid. Det har vært flere farlige situasjoner på norske arbeidsplasser i forbindelse med dette.
Samtidig er det selvsagt fristende å måle disse risikoene opp mot risikoene som finnes under montering og demontering av trappetårn og stillas, og ved bruk av stige, men en del av argumentene for å bruke lift framfor alternativene, har nok tid og økonomi som rot-årsak.
Som utgangspunkt skal man bruke den tryggeste og beste metoden, selv om denne metoden koster mer enn alternativene. Man må legge til grunn at bruk av stige ikke er et tryggere og bedre alternativ enn bruk av lift. Dermed settes arbeidsgiver i et vanskelig dilemma når det er snakk om arbeid av midlertidig karakter; Bruke en lovlig men utrygg stige, bruke en tryggere, men ikke lovlig lift eller sette opp et betydelig mer kostbart stillas/trappetårn.
Vurderingen av risikoene knyttet til det arbeidsutstyr som skal benyttes er arbeidsgivers ansvar. Dersom utstigning fra lift i høyden var tillatt ville disse risikoene måtte blitt vurdert:
- Fallforebyggende metoder som skal opprettholdes til enhver tid under overføringen mellom kurv og tak;
- En operatør som må forbli i den hevet liften til enhver tid for å ha full oversikt og tilsyn med liften og arbeider på tak;
- Handling for å minimere dynamiske belastninger på plattformen, spesielt under ut- og innstigning;
- Handling for å forhindre uventet eller utilsiktet bevegelse av plattformen. Kurven må aldri sikres mot en vegg eller lignende da dette også medfører betydelig risiko;
- Bruk av port i kurv og ikke tillate utgang eller inngang av plattformen ved å klatre over rekkverket;
- Tilsyn for å sikre at den sikre metoden man har bestemt seg for å benytte følges av alt involvert personell;
- Mulig redning fra enhver tilknyttet struktur;
- Detaljert plan for hvordan fallsikringstiltak skal opprettholdes under hele arbeidsoperasjonens varighet.
Se også denne lenken fra IPAF (på engelsk).
0 kommentarer