Å utføre vesentlige endringer på en personløfter medfører ansvar for den som utfører endringen.

Vesentlige endringer

En ombygging som eieren foretar, etter at maskinen er levert fra produsenten, kan innebære at eieren selv blir produsent som første gang «setter i omsetning» (jfr. Maskinforskriften §2 h).
Maskinforskriften gjelder altså for maskiner som etter at de er levert fra produsenten og tatt i bruk, ombygges i vesentlig grad (for eksempel endring i ytelse og/eller funksjon). Den som foretar endringen blir her produsent for den nye maskinen, og dermed underlagt bestemmelsene i maskinforskriften, herunder krav til samsvarsvurdering/CE-merking.
Spørsmålet om vesentligheten er et relativt begrep som må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Den som foretar endringer må sørge for at denne vurderingen blir gjort.

Mindre endringer

Mindre endringer kan godkjennes dersom endringene er innenfor personløfterens ytelser, og at den ikke medfører nye risikoforhold, som for eksempel overbelastning på ramme/drivverk/bremser.
Produsenten av personløfteren vil normalt kunne svare på dette, og videre angi om endringen ligger innenfor de rammer for risikovurderinger som produsenten forutså ved samsvar vurderingen av den enkelte maskin.
Det er altså ikke krav om ny samsvarsvurdering når endring/modifisering ikke er vesentlig mht ytelse eller funksjon.
Den som foretar endring må gjøre en konkret vurdering i det enkelte tilfellet, om det er en vesentlig endring. Ved tvil kan man be om en uttalelse fra myndighetene.

Merk at endringer må skriftlig risikovurderes, eventuelt skiltes og omtales i bruksanvisningen. Bruksanvisningen må beskrive hvilke muligheter og begrensninger endringen medfører (Se maskinforskriftens krav til brukerveiledning). Endringen må selvsagt gjøres på en forskriftsmessig trygg måte.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.