De fleste ulykker med personløfter er fallulykker og det er størst risiko for å falle ned fra maskiner som ikke kan kjøres fremover fra kurv. Det fastslår IPAF ulykkesstatistikk for 2013-2016.

Personløfter regnes som en av de mest effektive og tryggeste hjelpemidlene å utføre potensielt farlig arbeid i høyden. Frem til 2012 var det ikke noen mekanismer for å rapportere og måle alvorlige hendelser med personløfter. Det ble derfor ikke samlet inn data om antall og årsaker til fatale ulykker. IPAF startet fra 2013 innsamling av data for å lage god statistikk over hendelsene.

De største risikoene ved bruk av personløftere er som følger:

  1. Fall fra høyde (32%)
  2. Velt med personløfter (23%)
  3. Elektrosjokk (17%)
  4. Klem-skader (16%)
  5. Påkjørsel av bil eller objekt (9%)
  6. Teknisk feil på personløfter (3%)

Av 86 innrapporterte fall fra høyde var halvparten fra maskiner i klasse 1b, maskiner som ikke kan kjøres fra kurv. Tilhengermonterte lifter tilhører denne klassen. 31% av fallulykkene skjedde fra selvgående bomlift (Klasse 3b) og 15% fra selvgående sakselifter (3a). Dette kan indikere at man finner kreative løsninger når man ikke når frem dit man vil, fra kurven.

Når det kommer til risiko for å velte med maskiner viser statistikken at selvgående sakselifter er sterkere representert mens denne typen maskiner ikke har vært involvert i noen ulykker med elektrisk støt.

Risikoen for ulykke som følge av teknisk svikt er beskjedne 3%.

Kilde: https://www.ipaf.org/sites/default/files/2017-12/2013-2016%20Fatal%20Accident%20Data%20Summary%20Report_0.pdf


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.