En knemater er en fjellboremaskin som kan utstyres med en sylinder, også kalt en matekolonne, som hjelper til med å presse maskinen mot fjellet. Knemateren brukes typisk i forbindelse med fjellsikring, for å bore hull i fjellet for montering av bolter til feste av sikringsnett og lignende.

For å sikre fjell i høyde brukes typisk en personløfter eller en teleskoptruck med påmontert kurv for å få tilgang. Dilemmaet med bruk av personløfter eller teleskoptruck sammen med en knemater er at knemateren, spesielt brukt sammen med en matekolonne, påvirker maskinen med betydelige krefter og vibrasjoner. Det er derfor ekstremt viktig at man kun benytter maskiner som tåler disse kreftene. I et skriv fra arbeidstilsynet fra 2010 er dette krevet spesifisert. https://sert555.no/Nyheter/PDF/Fjellsikring revisjon 2.pdf

For at en lift eller teleskoptruck skal kunne brukes til fjellsikringsarbeid, må dette tydelig fremgå av bruksanvisningen. Her skal der finnes opplysninger om hva kurven og maskinen tåler av vertikale og horisontale belastninger, når utstyret monteres i kurven. Produsenten må også vurdere om stålkonstruksjonen tåler vibrasjoner fra knemateren som benyttes. Det er kombinasjonen av spenning/vibrasjon som fører til skader på maskinen. Personløfteren må være dimensjonert for å tåle de belastninger som påføres ved bruk.

Betydelige vibrasjoner ved knemater: https://binged.it/2sLuxqe

Typisk bruk av en knemater: https://binged.it/2sR4Cxk

Ved bruk av knemater er det typisk at operatør jobber sideveis ut fra kurven og bruker rotasjonen på maskinen for å øke presset mot fjellveggen. Dette fører til en betydelig belastning på masinens svingmotor og svingkrans. Dette kan føre til store og kostbare skader på maskinen.

Før bruk av knemater i en personløfter skal det alltid gjennomføres en sikker jobb analyse (SJA) for å avdekke risikoer med bruken. Her må det minst vurderes om:

  • Maskinen er godkjent for bruken og tåler belastningen.
  • Fare for fallende steiner/gjenstander eller lignende. Trengs det maskin med beskyttelses tak? Hvis ikke må dette begrunnes.
  • Vibrasjonene som operatør og utstyr påvirkes av må dokumenteres og risikovurderes.

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.