Personløftere er underlagt regler for sakkyndig kontroll.

Sakkyndig kontroll skal utføres av en person som er godkjent som kontrollør og er ansatt i et firma som er godkjent som sakkyndig virksomhet. Dette firmaet skal igjen godkjennes av et såkalt sertifiseringsorgan, som til slutt er godkjent av arbeidstilsynet.

Oversikt over godkjente sakkyndige virksomheter.

Oversikt over sertifiseringsorganer

I tillegg til forskriften blir regler for sakkyndig virksomhet regulert av Normer for kontrollomfang og Tilleggskriterier for sakkyndig virksomhet. Sertifiseringsorgan for sakkyndig virksomhet har i tillegg fått utdypende krav. Disse reglene viser til en utgått forskrift «Bruk av arbeidsutstyr», men paragrafene i denne forskriften er flyttet til andre forskrifter og kan følges via et eget forskriftspeil. Mer informasjon finnes på arbeidstilsynets faktasider.

Periodisk sakkyndig kontroll

Personløftere skal hver tolvte måned gjennomgå en sakkyndig kontroll. Dette kravet gjelder uavhengig av størrelse eller type.

Den årlige kontrollen skal kunne dokumenteres og personløfteren skal ha et godkjenningsmerke når denne er godkjent og klar til bruk. Hvilken måned neste års kontroll skal utføres i, skal fremgå av godkjenningsmerket.

Dokumenter som vedrører/bekrefter sakkyndig kontroll skal være tilgjengelig ved personløfteren.

Forskrift om administrative ordninger på Arbeidstilsynets område §8 Stiller krav til den eller de som foretar sakkyndig kontroll.

Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav §13 Arbeidsutstyr med krav om sakkyndig kontroll Krever dokumentert sakkyndig kontroll, utført av sakkyndig virksomhet, på personløftere hver 12. måned.

Bransjen har gjort noen tiltak for å sikre at kontrollen blir mest mulig lik uavhengig av hvem som utfører denne. Norsk Utleieforenings faggruppe for personløftere har derfor utarbeidet en egen rutine for gjennomføring av sakkyndig kontroll i håp om at flest mulig aktører samler seg bak en felles forståelse for hva som skal kontrolleres, hvordan det skal gjøres og hvilke kriterier som må gjelde for å godkjenne eller underkjenne en maskin. Altså: Avdekke mangler og gjøre nødvendige tiltak.

Sakkyndig spesialkontroll

Dersom personløfteren har vært utsatt for forhold som kan påvirke sikkerheten eller helheten, skal den gjennom en sakkyndig spesialkontroll for å fastsette om personløfteren fortsatt kan brukes sikkert. Slike forhold kan være hvis den har vært innblandet i en ulykke eller hendelse, hovedreparasjon som berører viktige deler på personløfteren, modifikasjon eller lagring som kan ha medført forfall.

Undersøkelsen skal blant annet fastsette årsak til ulykke/hendelse som for eksempel:

  • Feil bruk.
  • Defekte deler.
  • Funksjonsfeil i kontrollsystemet.
  • Feil eller feiljustering av sikkerhetsutstyr.
  • Mangel eller ødeleggelse av beskyttelsesutstyr.
  • Andre uforutsigbare påvirkninger.

Ofte vil en sakkyndig spesialkontroll også omfatte de samme kontrollpunktene som ved en periodisk kontroll.


2 kommentarer

Jan Bjerknes · 12. juni 2019 12:20

Er det noen som kan hjelpe meg med brukerveiledning på en k-lift rtz 155 1986 moddel.

    Dagfinn · 13. juni 2019 12:07

    Jeg vet at Malthus/Brubakken hadde dette tidligere, men vet ikke om de har det lengre nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.